Operatieassistent - Reisverslag uit Ljubljana, Slovenië van Christiaan Springer - WaarBenJij.nu Operatieassistent - Reisverslag uit Ljubljana, Slovenië van Christiaan Springer - WaarBenJij.nu

Operatieassistent

Door: Christiaan Springer

Blijf op de hoogte en volg Christiaan

23 December 2007 | Slovenië, Ljubljana

Deze week ben ik een dagje operatieassistent geweest. Op woensdag om 7 uur door de chirurg opgepikt en naar Izola gereden. De chirurg voert daar prive operaties uit. Hij gebruikt daarbij studenten om te assisteren. Leerzaam voor de studenten en lkkr goedkoop voor hem. De eerste twee operaties heb ik meegekeken en daarna mocht ik assisteren. Eerst zorgen dat je steriel bent. Dat is nog niet zo heel makkelijk. Je armen wassen volgens een voorschrift, speciaal met een steriel doekje drogen, alcohol erover, niks meer aanraken, steriel schort om en tot slot de handschoenen. Dan ben je steriel en mag je niks meer onsteriels aanraken. Dus de komende 3 uur niet meer aan je neus krabben enzo. Eerst een laproscopie. Dmv een paar gaatjes in de buikholte instrumenten naar binnen brengen en opereren. De patient had een hiatus oesophagus. Zijn gaatje van zn slokdarm in t middenrif was dus te groot en moest verkleind worden. Ik moest een aantal dingen vasthouden en het was echt interessant. Vooral om te zien hoe geoefend de chirurg moet zijn om alle instrumenten te gebruiken. De operatie daarna was het verwijderen van een schildklier. Nu moest er dus echt gesneden worden. Handen onder het bloed, zweten maar helemaal overleefd en de patient trouwens ook.

En verder deze week..... Maandag natuurlijk parlement pub. Woensdag een geneeskunde feestje wat op een soort c2 feest leek. Dresscode pink. Ik mn roze alcoholaatsshirt aan, was bijna niemand verkleed:( Maar dat mocht de spreekwoordelijke pret niet drukken en zoals op elk c2 feest heb ik me hier ook prima vermaakt. Vrijdag verder nog een verjaardagsfeestje. Gister met Zoran meegegeaan naar het buitenhuisje van de ouders van zijn vrouw. Daar een rondje gelopen (zie foto´s) en gelunched (lam, lkkr). En dan komen als het goed is zo al mn ouders en broer aan vanuit Nederland! Gisteravond zijn ze vertrokken dus ik verwacht ze elk moment. Vier nachten blijven ze hier, kerst vieren, en dan ga ik met mn ouders naar Bad Kleinkirchheim, boarden en nieuwjaar vieren. Het volgende bericht zal dan ook pas rond de 3e van januari komen. Dus allemaal fijne kerstdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!!!!

p.s. Mn taalcurus is gecancelled. Dit omdat een deel van de groep te goed was (komen hier uit de buurt, Kosovo ed). Ik zal t mezelf dus moeten gaan aanleren...Of niet, er zijn eigenlijk maar 2 miljoen mensen die de taal spreken over de hele wereld. Slechte investering dus:)

• 23 December 2007 - 12:43

Naomi:

hee Silo,
    Cool verhaal! Heb hier trouwens ook zo'n soort ervaring gehad; twee keizersnedes geassisteerd en wat bevallingen gedaan haha! Als je twee handen hebt mag je hier helpen, zo gaat dat. Hee, fijne kerst verder, geniet van de sneeuwvakantie, doe ik hier van de zon! En de beste wensen alvast!
    xx Naomi

• 23 December 2007 - 17:32

Thom:

Je bent echt een monster op die foto!!!! Laat me raden, ook in slovenie heb je absinth en laat je nou daar net teveel van drinken (lees compleet aan verslingerd zijn).......... Pas maar op, voordat je het weet heb je nog maar 1 oor ;)

• 25 December 2007 - 12:32

Evi:

Dober dan! Kako si?
    Ik ben vorig jaar (van januari tot juni 2007) in Slovenië geweest. Nu is het wel vreemd om weer thuis te zijn dus lees ik de blogs van andere mensen in Slovenië. Er komen mss nog talencursussen. Ik heb die van mij de eerste maand van mijn verblijf gevolgd tijdens de examens van de andere studenten. MAAR zoals je zelf zegt, MAAR 2 miljoen mensen spreekt de taal en de meeste verstaan wel Engels dus niet getreurd...

Groetjes en nog SUPER VEEL plezier!

• 28 December 2007 - 13:19

Sas Jan Bart Fleur:

Na lang zoeken eindelijk je adres gevonden. Zo te lezen en te horen heb je het erg naar je zin. Wij hopen dat je ook een leuke vakantie hebt gehad met de familie. Wij wensen je nog een hele fijne tijd daar en een heel gelukkig en gezond 2008.

Saskia, Jan, Bart en Fleur.

ps. Fleur hoopt wel dat je met pasen thuis bent voor het familie-weekend.

• 01 Januari 2008 - 12:54

Rosa:

He Sil, gelukkig nieuwjaar en tot vrijdag!!!
    Dikke kus!!